Oedeem - deMoes4Fysio

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Oedeem

Fysiotherapie

Wat is oedeem
Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in worden gedrukt (‘pitting oedeem’). Na een nacht rust zijn de voeten weer slank.
Een speciale vorm van oedeem is lymfoedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of de benen voor. Er is moeilijk een kuiltje in te drukken en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na een nachtje slapen.

Lymfoedeem
Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolgen van een slecht functionerend, of een defect lymfsysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn: dan wordt het secundair lymfoedeem genoemd.

Anatomie
Het lymfsysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfbanen die het vocht transporteren en uit lymfklieren die een zuiverende werking hebben. Als het lymfvocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied terug in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen buik en in de  hals zitten veel lymfknopen.

Hoe kun je lymfoedeem herkennen
Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn maar het zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.
Wat te doen bij lymfoedeem
Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat neemt u dan direct contact op met uw huisarts o specialist. In overleg besluit u of er verder onderzoek of behandeling gewenst is. U kiest dan voor een behandelaar die ter zake kundig is. Uw oedeemfysiotherapeut behandeld niet alleen het lymfoedeem adequaat maar is tevens een deskundige op het gebied van bewegen en houding.

Behandelmogelijkheden
De behandeling door een oedeemfysiotherapeut bestaat uit:
Compressietherapie
Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren, zal er in de meeste gevallen gebandageerd worden. Deze bandages zijn een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is zal er een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
Manuele lymfdrainage
Dit is een massage techniek gericht op het stimuleren van de afvoer van lymfvocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfbanen c.q. klieren.
Oefentherapie
Ademhalingstherapie
Voorlichting

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu